Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

+359 885 76 74 99

Новини

начало Новини

Боровец държи челното място за най-скъп курорт за покупка на жилище

Българските зимни курорти стават все по-привлекателни за покупка на курортен имот както от чужденци, така и от български купувачи. Но един от тях продължава да се отличава като любима дестинация за купувачите, търсещи подобен вид имот.

Боровец се очертава като основен фаворит, като това се отразява и на продажните цени на имотите, които поддържат най-високите нива сред българските курорти. Там цените са по-високи с около 600 евро за кв. м.

Причината за това е комплексна, от една страна това е най-близкият до София курорт, което го прави изключително удобен за столичани, където е и най-високия процент на купувачите, търсещи такъв имот. От друга страна предлагането в Боровец е изключително ограничено, което още повече повишава нивата на цените.

В сравнение с това в един от другите предпочитани курорти – Банско, можем да се сдобием с добър имот за цената от 25 000 евро, а цената на квадратен метър варира около 360 евро. Ако пък говорим за имот, към който не се предлага целогодишна поддръжка и мениджмънт, цената би паднала още повече. В третия ни топ зимен курорт – Пампорово,  се наблюдават подобни стойности като тези в Банско – 360 евро на квадратен метър.

И въпреки, че това са най-развитите ни зимни курорти, на имотния пазар те отбелязват ръст за първи път от 10 години насам. Тази положителна тенденция се наблюдава както в покупките, така и в наемите. Този ръст варира между 5% и 30% в различните курорти.

През последните 9 месеца сделките, регистрирани в община Самоков, са нараснали с 5%, в община Смолян – с 18%, а в община Разлог – с близо 30%.

Най-голям интерес за чужденците пък представлява Банско, които доминират на пазара там, 60% от купувачите в планинското градче са чужденци. В Боровец и Пампорово все пак остава по-голям делът на българските собственици. Най-вече това са българи, които живеят в чужбина или пенсионери, решили да заживеят в планинските курорти.

Снимка: www.borovets-bg.com

Последни новини