Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

+359 885 76 74 99

Новини

начало Новини

Защо българския пазар няма единни стандарти за жилищна площ?

Тенденциите на пазарите за недвижими имоти постоянно се менят от различните заобикалящи ни фактори. Ако преди се търсеха главно жилища с възможно най-голяма близост до центъра, в момента на българския пазар се търсят най-вече тихи сгради с „по-зелени“ локации.

Това, че тези нови сгради тепърва влизат в експлоатация обаче се оказва нож с две остриета. Какво по-хубаво от това да бъдеш първия собственик на едно жилище, биха си помислил мнозина. Проблемът обаче идва от въпроса, доколко всъщност е завършен и готов за живеене даден имот, който се предлага за първи път на пазара.

Все още българското законодателство не е стигнало до регламентиране на понятието „завършено жилище“, а това е голям проблем за българските потребители, коментират експерти. Повечето българи приемат този факт за нормален, давайки парите си за нещо, което се води като завършено жилище, готово за живеене – на замазка, без поставени настилки и несвързани кабели.

Оправданието на строителя най-често е, че бъдещите собственици ще си го направят по свой вкус и стандарт, което се вижда най-вече странно за купувачите от чужбина, които се интересуват да закупят имот. Това е така, тъй като в другите европейски държави е немислимо имот в подобно описано състояние да се рекламира дори, камо ли да се продава.

Повечето агенции предлагат такива имоти на пазара като посредници и няма какво да се направи от тяхна страна. Отговорността за превръщането на имота в място, което е готово за живеене, се прехвърля на бъдещия собственик, който ако иска да отдава в последствие жилището, ще трябва да инвестира още в завършването на настилки и обзавеждането му, за да потърси подкрепа от фирма за управление на имоти, която да отдава и да се грижи в последствие за поддръжката на жилището.

Такива разминавания се наблюдават и при изчисляването на чистата жилищна площ. Това е така, тъй като има двоен стандарт в изчисляването при новото и старото строителство, което често подлъгва потенциалните купувачи. За сравнение с други европейски и западни държави там цената се определя според броя на спалните, санитарните помещения, балконите и т.н. В българското законодателство липсва единен стандарт, а този пропуск превръща новите жилища със спалня и голямо дневно помещение с кухненски бокс в двустаен апартамент.

Последни новини