Този сайт използва "бисквитки" (cookies). Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата
Политика за защита на личните данни

+359 885 76 74 99

Новини

начало Новини

Пазара на недвижими имоти през 2018година. Какво да очакваме!?

Какви тенденции в имотния сектор ни очакват през новата 2018? Ще се повишат ли цените на жилищните имоти и какви ще са предпочитанията на инвеститорите? В сегмента на офис имотите се очаква да бъдат повечето вложения през 2018 година за разлика от изминалата 2017, когато акцентът беше основно върху търговските площи.

За миналата година са сключени сделки на обща стойност 1 млрд. евро в бизнес сектора като 870 млн. евро от тази стойност са направени с цел инвестиция, която да се реализира като доходност от наеми и управление на имоти. През предстоящите 12 месеца не се очаква пазарът на бизнес имоти да достигне досегашния обем на сделките. Това се наблюдава заради ограниченото предлагане на първокласни активи.

Доходността по сделките ще продължи да намалява през следващите месеци като към момента тя варира около 7% за търговските имоти и между 7.5% и 8% за офис площите. В по-дългосрочен план обаче тази тенденция едва ли ще се запази. На тези параметри влияят най-вече покачването на лихвите и поскъпването на финансовия ресурс.

Що се отнася до купувачите на жилищни имоти, близо 80% от клиентите купуват жилища за собствени нужди. Няма предпоставки за образуването на имотен балон. Средно между 10% и 12% е ръстът на цените при жилищните имоти.

В моментът пазарът се движи основно от това да се задоволят жилищни нужди. Това се характеризира с добре преценен и осъзнат риск, предвиден от потребителите във времето, особено когато е финансиран чрез кредит.  Хората са наясно с условията на банките, а те от своя страна стават все по-прозрачни, предлагат все по-ниски лихви и такси.

Наблюдава се и ръст на хората, които купуват, за да отдават под наем, което е напълно нормално. В големите градове Пловдив, Варна и Бургас също вече се наблюдава недостиг на жилища с инвестиционна цел, именно заради активния наемен пазари голямата миграция на работна ръка в тези населени места. Там има най-добра почва за развитие и за сектора за управление на имоти, който върви ръка за ръка с пазара на наемите.

Снимка: money.bg

Последни новини